Quotes.bg
Популярни търсения
Марк Твен
Оскар Уайлд
Марк Аврелий
Конфуций
Сократ
Аристотел
Автори
Теми
Цитати
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Историк"
Историята се повтаря. Историците се повтарят един друг.
Филип Гедала
Историкът е пророк, обърнат към миналото.
Фридрих фон Шлегел
Никой сериозен историк на нациите и национализма не може да бъде отдаден политически националист... Национализмът изисква твърде много вяра в това, което очевидно не е така.
Ерик Хобсбом
За светлото бъдеще се грижат политиците, за светлото минало - историците, за светлото настояще - журналистите.
Жарко Петан
В критикари обикновено се превръщат тези хора, които биха станали поети, историци, биографи, ако можеха, но изпробвайки своите таланти в тези или други области и пертърпявайки неуспех, са решили да се заемат с критика.
Антон Чехов
Историците и археолозите един ден ще открият, че рекламите на нашето време са най-богатите и верни отражения, които всяко общество някога е правило от целия си набор от дейности.
Маршал Маклуън
Фалшивите историци трябва да бъдат наказани, тъй както фалшификаторите на пари.
Мигел де Сервантес
Разликата между романист и историк е в това: че първият разказва лъжата нарочно и за забавление от това; историкът казва лъжи и си представя, че казва истината.
Халдоур Лакснес
Писането на история е толкова трудно, че повечето историци са принудени да правят отстъпки на техниката на легенда.
Ерих Ауербах
В момента не мислим за земята като цяло, а сме разделени на части от света. Само за философи и историци това все още не е известно.
Освалд Шпенглер
Историческите фрази се създават специално за това, че да помогнат на учениците да запаметят дати и хронологични таблици. Най-звучните афоризми са тези, които се явяват плод на фантазията на историци.
Пиер Данинос
Историците фалшифицират миналото, идеолозите - бъдещето.
Жарко Петан
Трябва да се търси смисъл и в безсмислицата - това е неприятното задължение на историка; защото в едно умно дело смисъл може да намери всеки философ.
Василий Ключевски
Един историк се бори през цялото време, за да запомни колкото е възможно повече.
Нийл Фъргюсън
Аз не съм историк и не искам да пиша за това как възприемам социалната промяна през века като историк, а като някой, който е минал през нея и чийто живот също е продиктуван от нея, както и целият ни живот.
Пенелъпи Лайвли
Критици - това обичайно са хора, които биха били поети, историци, биографи и т.н. - ако можеха.
Самюъл Тейлър Колридж
Аз не съм политик. Аз съм историк, който е научил през целия си живот на изучаване, че нищо в света не може да бъде по-добро от универсалното образование.
Стивън Амброуз
Икономистите са склонни да мислят, че са много, много по-умни от историците, отколкото всички. И това е малко прекалено много, защото в края на деня не знаем много в икономиката.
Тома Пикети
Историците все още често смятат, че краят на войната не означава нищо повече за Германия освен загубени територии, загубено участие в колонизация и загубени активи за държавата и отделните хора. Те често пренебрегват най-сериозната загуба, която Германия претърпя.
Густав Щреземан
Историята не е наистина това, което се е случило. Историята е само това, което ни разказват историците.
Джулиан Барнс
Нациите без минало са противоречия в термините. Това, което прави една нация, е миналото, това, което оправдава една нация срещу другите, е миналото, а историците са хората, които я произвеждат.
Ерик Хобсбом
Историците са за национализма това, което производителите на мак в Пакистан са зависими от хероин: ние доставяме основната суровина за пазара.
Ерик Хобсбом
Предишна
1
(Текуща)
2
3
4
Следваща