Quotes.bg
Популярни търсения
Марк Твен
Оскар Уайлд
Марк Аврелий
Конфуций
Сократ
Аристотел
Автори
Теми
Цитати
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Шах"
Аз лично много, твърде много дължа на кореспондентният шах.
Александър Алехин
Морфи беше поетът на шаха, Стайниц - боец, Ласкер, Капабланка – механик-чудо, Алехин - търсачът на шахматната истина.
Савелий Тартаковер
Писмената беседа е почти като партия шах по пощата.
Фьодор Тютчев
Шахът е интелектуална гимнастика.
Вилхелм Щайниц
Има три интелектуални занимания и, доколкото ми е известно, само три, при които хората са извършили големи подвизи преди пубертета. Те са музика, математика и шах.
Джордж Стайнър
Шахът може да е най-дълбокото, най-малко изчерпаемото забавление, но това не е нищо повече. Що се отнася до шахматния гений, той е човешко същество, което фокусира огромни, малко разбрани умствени дарби и трудове върху едно крайно тривиално човешко начинание.
Джордж Стайнър
На вас, господин Ласкер мога да ви кажа само три думи: шах и мат.
Зигберт Тараш
В шаха или във футбола тактиката, която се оказва най-ефективна, скоро е тази, която хората се научават лесно да блокират. Всяка иновация в атака скоро се противодейства от друг в защита.
Мат Ридли
Аз пия, пуша, гуляя с жени, играя хазартни игри, но кореспондентен шах е грях който нямам.
Михаил Тал
Едва когато аз получих първата си работа в Университета на Вашингтон в Сиатъл и не започнах да играя шах с Дон Гордън, брилянтен млад теоретик, научих икономическа теория.
Дъглас Норт
Повечето богове хвърлят зарове, но Съдбата играе шах. И няма да се усетиш, преди да е станало твърде късно, че през цялото време е играла с две царици.
Тери Пратчет
В играта на шах между гросмайстори А. и Б. А. зае нелошото второ място.
Никита Богословски
Способността да напредваш в дадена организация е просто още един талант, като способността да играеш шах, да рисуваш картини, да правиш коронарен байпас или да избираш джобове.
Робърт Шей
В шаха, както и в живота, човек е своят собствен най-опасен противник.
Василий Смислов
Знаете ли, дори повече от това да играя шах, не обичам да се занимавам със самодоволни шахматисти.
Алгис Будрис
Пионката е душата на шаха.
Франсоа-Андре Филидор
Шахът е лек за главоболие.
Джон Мейнард Кейнс
Шахът е ефективно средство за възпитание и обучение на човешкия интелект.
Ернесто Че Гевара
Не е от значение само това, че за пръв път от 1923г. насам се срещам с шахматист от висшата класа, но и това, че изпитах себе си в психологическия шах.
Макс Еве
В много страни по света шахматът е включен в училищната програма. Първата такава страна е станала Швеция, където това е решение на парламента шахът да бъде въведен в училищната програма.
Анатолий Карпов
Не играйте шах с гълъб - той ще разпръсне фигурите, ще се изцвъка на дъската и ще отлети да разказва как ви е победил.
Радислав Гандапас
Войната в сградата е наука, която прилича най-много на шаха.
Андрей Левицки
Предишна
1
(Текуща)
2
Следваща