Quotes.bg
Популярни търсения
Марк Твен
Оскар Уайлд
Марк Аврелий
Конфуций
Сократ
Аристотел
Автори
Теми
Цитати
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Тщеславие"
Във всеки човек има точно толкова тщеславие, колкото ум не му достига.
Александър Поуп
Под самоизолирането на човека не е трудно да се открият основите на честолюбието и тщеславието.
Алфред Адлер
Смъртта е тайнствено лекарство против тщеславие.
Анри Бергсон
Всички казват, че часовете, прекарани пред огледалото, са просто тщеславие. А аз считам, че самопознанието е решаващият елемент в постижението на актьора в неговият персонаж.
Сидни Лумет
Тщеславието обаче, колкото и да е настоявало средновековното християнство да е грях, е двигател на човечеството, не по-унищожим от секса.
Барбара Тъкман
Жената, сложила си руж, струва ми се няма право да се гордее с ласкавите отзиви за цвета на нейното лице: тези отзиви по-скоро би трябвало да й напомнят за впечатлението, което би произвело естественият цвят на нейното лице и неговата противопложност с изкуствения руж. Нищо не представлява такова очевидно доказателство за малодушие и лекомислие като тщестлавието от незаслужените похвали. Това именно наричаме тщеславие.
Адам Смит
Големите винаги продават компанията си на тщеславието на малките.
Никола дьо Шамфор
...не ще се намери нито едно държавно устройство, в което да няма примес от церемониално тщеславие или лъжа – за да се държи народът под юзда.
Мишел дьо Монтен
Богатството е школа за тщеславие, жестокост, невежество и разврат.
Мадлен дьо Пюизие
Маршал Дьо Ноай завел дело в Парламетна срещу един свой арендатор. Осем от деветимата съветници отказали да вземат страна с думите: "В качеството на роднина на господин Дьо Ноай." И наистина му били роднини... но от девето коляно. На един от съветниците – господин Юрсон, това тщеславие се сторило смешно и ставайки, той заявил: "И аз отказвам." Председателят го попитал: "В качеството си на какъв?" Той отговорил: "На роднина на арендатора."
Никола дьо Шамфор