Цитати на тема "Милост" - страница 4
Причастявайте се по-често и не казвайте, че сте недостойни. Кажете ли това, никога няма да вземете причастие, защото никога няма да бъдете достойни. Мислите ли, че има поне един човек на земята, който е достоен да се причастява със Светите Тайни? Никой не е достоен за това и ако участваме в Причастието, то е само по особената Божия милост. Ние не сме създадени за причастието, а причастието за нас. Именно ние, грешниците, недостойните, слабите, се нуждаем от този източник на спасение повече от всеки друг.
Алексей Мечов
И това, което е удивително е, че: човек греши, но Бог го пази. Човекът се поддава на врага, но Бог не позволява да бъде оставен на погибел. Човекът отстъпва от Бога, но Бог все още не го изоставя. Човек прогневява Бога, но Бог все още не отнема от Него милостта Си, иначе човек би умрял за една минута, ако Бог му отнеме Неговата всемогъща ръка, която го закриля. Защото сатаната просто чака да види човека оставен, за да го унищожи. Помнете Божията благодат, която също е благословение и за враговете, и помнете злобата на дявола, и се пазете.
Тихон Задонски
Радвай се, най-благородна от всички Родителко на единородния Син Божий, Приснодево Марие, Която разтваряш обятията на милостта за всички, та от светостта Ти да приемем всички благодат.
Приеми, Всеблагословена, молитвите ни, които изричаме пред Теб с осквернени уста, и моли за нас възлюбения Си Син, та по Неговото пресвято благоволение да се удостоим след този живот да Те видим в Царството Божие с Отеца, Сина и Светия Дух през всички векове. АМИН!
Димитрий Ростовски
Вярата в Христа е не само това, да пренебрегваш удоволствията в живота, но и това, щото търпеливо и благодушно да понасяш всяко изкушение, печал, скръб и неприятни преживявания, докато благоволи Бог да погледне на теб. Подражавайки на Давида, който казва: " Твърдо се уповах на Господа, и Той се наклони към мен и чу моите вопли” ( Пс. 39:1), т.е. като търпях скърби, аз се уповавах на Господа, че ще ми помогне; затова Господ, виждайки, че аз не се поколебах да чакам помощ от Него, погледна към мен и ми яви Своята милост.
Симеон Нови Богослов